top of page

Scenarij O Cirke !!BETTER!!


režija Felix van Groeningen, scenarij Carl Joos in Felix van Groeningen po gledališki igri The Broken Circle Breakdown Featuring the Cover-Ups of Alabama Johana Heldenbergha in Mieke Dobbels, fotografija Ruben Impens, montaža Nico Leunen, glasba Bjorn Eriksson in The Broken Circle Breakdown Bluegrass Band, produkcija Dirk Impens, igrajo Veerle Baetens, Johan Heldenbergh, Nell Cattrysse, Geert Van Rampelberg, Nils De Caster, Robby Cleiren, distribucija v Sloveniji Demiurg
scenarij o cirkeŠvedski satirik Ruben Östlund (Višja sila, Kvadrat) svoje strupene bodice tokrat uperi v svet visoke mode in ekonomsko privilegiranih ter ustvari divje zabavno farso, v kateri se razredna hierarhija obrne na glavo in razkrije tržna vrednost lepote. Zlata palma na zadnjem festivalu v Cannesu. Tri nominacije za oskarja: za film, režijo in izvirni scenarij!


Pot (turško Yol) je turški dramski film iz leta 1982, ki sta ga režirala Şerif Gören in Yılmaz Güney.[1] Slednji je tudi napisal scenarij in kot pomočnik režiserja film režiral v času prestajanja zaporne kazni Görena. Kasneje je pobegnil iz zapora, vzel filmske negative v Švico in jih kasneje montiral v Parizu.[2] Film je portret Turčije po državnem udaru leta 1980, ljudje in oblast so prikazani preko zgodb petih zapornikov, ki za teden dni prekinejo prestajanje kazni in se lahko vrnejo domov.


"Podaci ukazuju na ispuhivanje mjehura na robnim burzama, govore u prilog da će jednostavno šanse za recesiju biti uvećane i najgori scenarij koji može biti je stagflacija, istovremeno velika nezaposlenost i recesija uz visoke cijene", tvrdi.


Nema zemlje za starce je nominiran za osam Oscara, a osvojio je nagrade za najbolji film, najbolju režiju, najbolji adaptirani scenarij i najboljeg sporednog glumca (Javier Bardem). Osim toga, osvojio je Zlatne globuse za najboljeg sporednog glumca i najbolji scenarij.


Braća su scenarij odlučili ostaviti vjernim književnom predlošku, mijenjajući priču samo ondje gdje je to potrebno.[12] Scenarij je bio toliko sličan knjizi da je Ethan opisao proces pisanja riječima, "Jedan od nas tipka na kompjuteru dok drugi drži hrbat knjige otvorenim."[4] Odbjegli tinejdžer koji se pojavljivao na kraju filma i podzaplet u vezi Bella bili su izbačeni.[11] Još jedna promjena bila je i reakcija Carle Jean Moss nakon što se konačno suočila sa zastrašujućom figurom Chigurha. Kao što je Kelly MacDonald objasnila CanMagu: "Kraj knjige je drugačiji. Ona reagira na način na koji ja reagiram. Ona se raspada. U filmu je ona prošla toliko toga da više ništa ne može izgubiti. No, ona to shvaća s tihim odobravanjem."[16]


Nema zemlje za starce bio je nominiran za osam Oscara, a osvojio je četiri, uključujući najbolji film.[39] Osim toga, Javier Bardem je nagrađen kao najbolji sporedni glumac; braća Coen osvojila su Oscara za režiju te adaptirani scenarij. Film je bio nominiran i za najbolju montažu (braća Coen kao Roderick Jaynes), najbolju fotografiju (Roger Deakins), najbolju montažu zvuka i najbolji zvuk.[48] "Roderick Jaynes" je pseudonim Coenovih koji montiraju svoje filmove. Da je film osvojio nagradu za montažu, nagradu ne bi nitko primio jer braća ne žele javno reći da su zapravo oni g. Jaynes.


Film je bio nominiran i za četiri Zlatna globusa,[49] a osvojio je dva. Javier Bardem je osvojio nagradu za najboljeg sporednog glumca, a braća Coen za najbolji scenarij. Film je bio nominiran i za najbolji dramski film i najbolju režiju (braća Coen). Ranije te godine bio je nominiran za Zlatnu palmu na Filmskom festivalu u Cannesu.[50] Ceh filmskih glumaca dodijelio je nagradu za najbolju glumačku postavu.[51] Film je 26. siječnja 2008. osvojio nagradu za najbolje redatelje Ceha redatelja za braću Coen. Nominiran je i za devet BAFTA nagrada, a osvojio ih je tri: Coenovi za režiju, Roger Deakins za fotografiju te Javier Bardem za najboljeg sporednog glumca.[52]


- Pisao sam scenarij za Ivu Gregurevića, ali nažalost, dogodilo se to što se dogodilo. Ivo je od trinaest dana snimio šest. Kad je Ivo umro, razmišljali smo što napraviti, ali uskoro je postalo jasno da moramo snimati sve ispočetka s drugim glumcem. Naime, njegov lik ima ključnu ulogu u raspletu, a te scene nisu bile snimljene. Mi smo tada bili na pola filma, a kako smo snimali u školi, mogli smo je dobiti samo tijekom praznika. Nije bilo mnogo vremena, imali smo još dva tjedna. Na kraju sam pozvao Zlatka Burića, s kojim sam još davno htio raditi, ali nikada nismo ništa realizirali. Ispalo je da se tragedija morala dogoditi da bi surađivali. Burić je drukčiji glumac od Ive Gregurevića koji je lik domara nosio nešto drukčije - objasnio je Ivan-Goran Vitez koji je, zapravo, scenarij pisao i za Beadera.


Kultni američki redatelj Quentin Tarantino (60) najavio je da najesen namjerava snimiti svoj deseti film koji bi trebao biti posljednji u njegovoj karijeri. "Završio sam scenarij za ono što će biti moj posljednji film", rekao je redatelj filmova "Pulp Fiction", "Kill Bill" ili "Inglourious Basterds", intervjuiran u Parizu. "Pretpostavljam da ću ga vjerojatno snimiti na jesen", dodao je, dodajući da su sve glasine koje su kružile o ovom filmu samo nagađanja.Radnja filma pod radnim nazivom "The movie critic" odvijat će se 1977. godine, jednostavno je precizirao.


Tarantinov prvi veliki uspjeh bila je prodaja scenarija pod naslovom "Prava romansa", koji je napisao zajedno s Rogerom Avaryjem, i po kojem je snimljen film s Patriciom Arquette i Christianom Slaterom u glavnim ulogama. Njegov je i originalni scenarij za "Rođeni ubojice", koji je zapravo dio dužega scenarija iz kojega je potekao onaj za "Pravu romansu", iako su ga kasnije znatno izmijenili drugi pisci.


Prodaja "Prave romanse" (1993.) pobudila je zanimanje za njegovu nadarenost. Upoznao je Lawrencea Bendera na jednoj od holivudskih zabava, i Bender je potakao Quentina da napiše film. Rezultat je bio "Psi iz rezervoara" (1992.). Redatelj Monte Helman pročitao je scenarij i pomogao osigurati sredstva kompanije Live Entertainment, kao i Quentinov redateljski honorar. Pun stila, ovaj duhovit i krvlju natopljen pljačkaški film odredio je ugođaj njegovih kasnijih radova. 041b061a72


  • نبذة

    Welcome to the group! You can connect with other members, ge...

    bottom of page